Proiecte educaţionale - an şcolar 2011-2012

ZILELE ŞCOLII - Iunie 2012

 

Zilele Şcolii 2012, proiect care se desfăşoară anual în şcoala noastră, a cuprins activităţile cu care elevii noştri s-au obişnuit deja şi pe care le-au aşteptat cu nerăbdare, dar şi alte proiecte noi, cum ar fi decorarea pereţilor exteriori ai şcolii cu elemente specifice vârstei celor care învaţă aici.

Concurs: „ȘI EU ȘTIU SĂ DANSEZ!”

Discotecă

Concurs: DESENE PE ASFALT – CLASELE I-IV.

Activităţi sportive

”ZIUA PORȚILOR DESCHISE”

Spectacol pentru elevi si părinți: teatru şcolar, cor

Concurs de cultură generală pentru elevi pe nivele de clase “ŞI EU SUNT INFORMAT!” I-IV şi V-VIII

1 IUNIE – Ziua Copiilor

Postere tematice

Excursii tematice

Frescă

Deviza din acest an a fost: 35 de ani de învăţământ în şcoala noastră!

STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS - Iunie 2012

 

Ziua de 5 iunie 2012 a prilejuit elevilor clasei a VII-a A discutarea subiectelor legate de un stil de viaţă sănătos. Întâlnirea cu specialistul Mirela Parker le-a înlesnit copiilor lămurirea anumitor probleme care îi preocupă la această vârstă cu privire la transformările fizice şi psihice normale ale organismului, la ceea ce au de făcut pentru a duce o viaţă sănătoasă.

CAMPANIA GLOBALĂ PENTRU EDUCAŢIE - Aprilie 2012

 

Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume şi care, începând cu anul 2001, este coordonat în România de organizaţia Salvaţi Copiii.

Tema pentru anul 2012 este „Educaţie şi îngrijire pentru copilăria timpurie”. În contextul Campaniei Globale pentru Educaţie, copilăria timpurie acoperă intervalul de vârstă de la 0 la 8 ani.

Conceptul central al ediţiei din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie este acela de imagine – fotografie, desen etc - fiind încurajată participarea activă a copiilor, dar şi a adulţilor în activităţi care să contribuie la ilustrarea aspiraţiilor copilăriei – copiii fericiţi şi sănătoşi, care cresc într-un mediu sigur.

La nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii şi partenerii săi intenţionează ca, prin activităţile propuse pentru această ediţie a Campaniei Globale pentru Educaţie să atragă atenţia opiniei publice şi factorilor de decizie asupra nevoii de iniţiative strategice, coerente şi concertate în domenii cheie pentru copilăria timpurie şi, în mod special, asupra nevoii de a prioritiza educaţia timpurie şi educaţia parentală.

Pe durata Săptămânii Globale de Acţiune (22-28 aprilie 2012), s-au desfăşurat activităţi de documentare, mai ales imagini/fotografii a principalelor aspecte/resurse importante pentru copilăria timpurie (de exemplu: educaţie preşcolară, locuri de joacă, biblioteci pentru copii, servicii de sănătate etc). La nivel internaţional, s-a decis ca ziua de 25 aprilie 2012 (miercuri) să fie dedicată de participanţii la Campanie activităţilor strict legate de conceptul ediţiei din acest an – acela de imagine.

DISPLAY - Aprilie 2012

 

Prima zi de după vacanţa de Paște le-a adus elevilor noştri un proiect nou – iniţiat de Primăria Bistriţa – cu privire la importanţa economisirii energiei electrice şi a apei pentru sustenabilitatea vieţii pe Pământ. Ca de obicei, membrii grupului ECO s-au aflat în primele rânduri, conştienţi de rolul pe care îl pot juca în acest proiect educaţional.

THALIA- Aprilie 2012

 

Concursul de teatru THALIA reuneşte în fiecare an trupe de teatru de la şcolile din întregul judeţ. Şi în acest an elevii şcolii noastre, pentru a păstra tradiţia ultimilor ani, au obţinut locul I cu “Un pedagog de şcoală nouă“, adaptare după I. L. Caragiale, iar elevului Grebenişan Bogdan i-a fost acordată distincţia de cel mai bun actor. Felicitări, Speranţa!

ȘCOALA ALTFEL- Aprilie 2012

 

În perioada 2 – 6 aprilie 2012 s-a desfăşurat proiectul Şcoala Altfel. Programul a fost dedicat activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare şi a fost realizat cu consultarea prealabilă a elevilor, părinţilor, cadrelor didactice. De asemenea acest program a fost înaintat şi Inspectoratului Şcolar. S-a realizat un program diferit atât pentru Şcoala Generală Nr. 4 Bistrița cât şi pentru Şcoala Generală “Dimitrie Cojocaru” Slătiniţa. A fost primul an şcolar în care s-a desfăşurat acest proiect, cu toate inadvertenţele noutăţii sale. Mulţumim tuturor colegilor care au contribuit la bunul mers al lucrurilor.

MICHAEL ROSS - Martie 2012

 

În lunile martie şi iunie, elevii şcolii noastre au avut plăcuta ocazie de a se întâlni cu Michael Ross, voluntar al Peace Corps U.S.A., profesor de limba engleză la Grup Şcolar Agricol Bistriţa. Noutăţile despre sistemul de învăţământ american, despre viaţa tinerilor, despre diferenţele care există în comparaţie cu viaţa în România au stârnit interesul elevilor noştri. Informaţiile despre voluntariat şi organizaţia căreia îi aparţine Michael – Peace Corps, discuţiile libere purtate în limba engleză şi activităţile interactive au constituit o motivaţie în plus pentru învăţarea limbii engleze de către elevi şi o invitaţie la desfăşurarea acţiunilor de voluntariat de către copii.

SERBARE DE CRĂCIUN - Decembrie 2011

 

Serbarea de Crăciun.

DARURI DE LA PRIETENII NOȘTRI AMERICANI - Decembrie 2011

 

Marţi, 20 decembrie 2011, prietenii noştri americani ne-au încântat inimile cu frumoase daruri pentru copiii din ciclul primar. Am colindat, am făcut poze pentru ei, le-am trimis mulţumirile şi urările noastre de fericire şi bunăstare.

Vineri, 23 decembrie 2011, preşcolarii şi elevii ciclului primar de la Şcoala Generală ”Dimitrie Cojocaru” Slătiniţa au primit de asemenea daruri de la prietenii noştri americani, de data aceasta prin intermediul domnului Primar Ovidiu Crețu, care a avut amabilitatea de a le aduce copiilor, în cadru festiv, la şcoală.

Vă aşteptăm cu drag la vară, la TABĂRA AMERICANĂ!

OUI, JE PARLE FRANCAIS AU PRIMAIRE - Decembrie 2011

 

Proiectul OUI, je parle français au primaire, proiect dezvoltat de prof. Buboly Monica în urma participării sale la cursuri organizate de Institutul Francez din Cluj Napoca, are drept obiectiv sensibilizarea elevilor din clasa a IV-a pentru studiul limbii franceze. Activităţile organizate în parteneriat cu alţi profesori de franceză din judeţ, activităţi interactive, jocuri didactice, alternarea activităţilor desfăşurate în interior cu cele din curtea şcolii, au dus la atingerea obiectivelor proiectului, copiii dând dovadă de mult entuziasm.

"ÎNVĂŢ SĂ MĂ COMPORT INTELIGENT EMOŢIONAL" - Decembrie 2011

 

Miercuri, 21 decembrie 2011, elevii clasei a IV-a A, învăţător Sas Ioan, elevii clasei a V-a C, diriginte Pop Doina şi psiholog Mititean Traian au făcut o vizită la CSEI LACRIMA. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Învăţ să mă comport inteligent emoţional”, în care sunt implicaţi 155 de elevi, 17 cadre didactice şi 2 psihologi şcolari de la CSEI Lacrima, Şcoala Generală Nr. 4 Bistriţa şi Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa.

S-au oferit daruri şi un program de colinde.

În luna februarie, Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa va găzdui elevii de la şcoala noastră, care vor fi implicaţi în jocuri de dezvoltare personală, munca în echipe şi realizarea de postere. CSEI Lacrima va întoarce vizita în luna martie la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa, unde vor desfăşura concursuri pe diverse teme, legate de comportamentul emoţional.

Proiectul este unul necesar în dezvoltarea armonioasă a elevului, în creşterea empatiei şi facilitarea relaţionării.

1 DECEMBRIE 2011 - ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI - Decembrie 2011

 

Activitatea de Ziua Naţională a României a fost desfăşurată de elevii şcolii noastre sub îndrumarea profesorilor de istorie şi de religie, ajutaţi de cadrele didactice implicate în educaţia remedială, ca activitate a proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară: 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţiicu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie: 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii” „Fiecare copil educat e un adult câştigat” ID 26236.

Copiii au prezentat câteva postere despre locuri de interes din România, au vizionat filme despre Marea Unire, au asistat la prezentări PowerPoint despre etapele realizării unirii şi despre importanţa acestui eveniment în viaţa poporului nostru, au realizat o expoziţie de desene cu tema «Ce înseamnă pentru mine 1 Decembrie».

Corul şcolii, din care fac parte şi elevi implicaţi în proiectul “Fiecare copil educat e un adult câştigat”, a prezentat câteva cântece tematice antrenante, care au fost apoi reluate de toţi cei prezenţi în sală.

Activităţile interactive, discuţiile, sesiunea de întrebări şi răspunsuri – coordonată de profesorul de istorie Ţară Dan Călin - au contribuit la desfăşurarea acestei acţiuni într-un mod plăcut atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.

REPERE ISTORICE ȘI CULTURALE - Noiembrie 2011

 

Proiectul educaţional „Repere istorice şi culturale”, coordonat de prof. Varvari Floarea, a primit o finanţare de 1000 lei de la Primăria Bistriţa în acest an şcolar. Activităţile desfăşurate au fost: test ,,Ce ştim, ce vrem să ştim despre oraşul nostru’’ (interpretarea acestuia), prezentare de carte de istorie, artă şi literatură bistriţeană, din colecţiile de care dispune instituţia - parteneriat cu Biblioteca Judeţeană, vizita la Muzeul Judeţean - familiarizarea elevilor cu expoziţiile existente, realizarea de către aceştia a unor corelaţii între ceea ce au studiat şi piesele de muzeu cu care intră în contact. De asemenea elaborarea unr articole pentru revista școlii în scopul popularizării literaturii, istoriei, şi artei oraşului Bistriţa, vechea și noua imagine a Bistriţei - realizarea de desene, fotografii, vizita la obiective bistriţene: Zidul Cetăţii, centrul vechi al oraşului, Catedrala, Sinagoga, Biserica Evanghelică, Galeriile de Artă etc. Apoi au urmat activităţile creative: arta bistriţeană reflectată în lucrările elevilor – creaţii literar – artistice, realizarea unor expoziţii de fotografie, desene, creaţii literare. Evaluarea impactului proiectului s-a realizat prin concursul: “Coordonate culturale bistriţene”, la care s-au acordat premii în cărţi.

SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE - Noiembrie 2011

 

Săptămâna Educaţiei Globale a fost lansată în anul 1999 de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, cu scopul de promovare de activităţi şcolare şi educative în statele membre, cu un accent deosebit pe eradicarea sărăciei şi a excluziunii sociale.

În acest an școlar Săptămâna Educației Globale se desfășoară în perioada 14 - 18 noiembrie 2011 și are ca temă “Atitudine pentru lumea noastră”.

La nivelul școlii s-au desfășurat următoarele acțiuni: dezbateri, expoziții de desene, eseuri, set de ”sfaturi verzi” cuprinse într-un calendar.

SĂRBĂTOAREA ÎNGERILOR - Noiembrie 2011

 

Miercuri, 9 noiembrie 2011, îngeri ocrotitori au coborât, cu prilejul zilei Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, în mijlocul elevilor clasei a V-a B din şcoala noastră. Proiectul, iniţiat de profesoara de religie Magdalena Istrati, a bucurat inimile şi sufletele copiilor prin mesajul de bunătate şi lumină transmis cu graţie de cei doi îngeraşi: prof. Adina Bălan şi prof. Cecilia Brendea.

În acest an, ocrotitorii şi prietenii copiilor au ajuns şi la Şcoala Generală „Dimitrie Cojocaru” Slătiniţa, unde au fost de asemenea întâmpinaţi cu inima deschisă.

Îngerii păzitori vor fi prezenţi permanent alături de copii, care au primit cu acest prilej fructe şi câte un îngeraş, care să-i însoţească mereu.

HALLOWEEN - Octombrie 2011

 

Sărbătoarea de Halloween, de fapt Ziua Tuturor Sfinţilor în tradiţia anglo-saxonă, a prilejuit momente de bucurie elevilor şcolii noastre.

Pregătită cu grijă de elevi şi profesori, presărată cu scurte momente artistice, serbarea s-a încheiat cu un concurs al costumelor, jocuri şi dans.

SĂPTĂMÂNA SOLIDARITĂŢII ŞI TOLERANŢEI - Octombrie 2011

 

Săptămâna Solidarităţii şi Toleranţei (24 - 28.10.2011) a reprezentat un prilej de bucurie pentru cei vârstnici.

Luni, 24 octombrie 2011, elevii Şcolii Generale Nr. 4 Bistriţa din clasa a VII-a A şi-au vizitat ”bunicii” cazaţi la căminul pentru persoane vârstnice din Bistriţa. Pentru a petrece un moment cât mai plăcut, bunicii au primit fructe şi felicitări desenate de elevi. Cel mai impresionant moment, care a adus lacrimi în ochi, a fost întâlnirea cu un veteran de război în vârstă de 106 ani.

CAMPANIA ELECTORALĂ ŞI ALEGEREA PREŞEDINTELUI C.Ş.E. - Octombrie 2011

 

În perioada 11-21 octombrie 2011 s-a desfăşurat în şcoala noastră campania electorală pentru alegerea preşedintelui Consiliului Şcolar al Elevilor.

Şi-au depus candidaturile pe site-ul http://wedu.ro cei 6 reprezentanţi ai claselor a VII-a şi a VIII-a: Stupinean Cristina (VII A), Ciurdea Oana (VII B), Ureche Iuliana (VII C), Semenciuc Alexandru (VIII A), Stejerean Roxana (VIII B) şi Tihan Claudia (VIII C). După numărarea voturilor, Alexandru Semenciuc din clasa a VIII-a A a fost desemnat preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor pentru anul şcolar 2011-2012. Conform regulamentului de funcţionare, vicepreşedintele a fost ales ca urmare a obţinerii locului al doilea pe lista de candidatură, Tihan Claudia din clasa a VIII-a C. Secretarul CSE în acest an şcolar este Ciurdea Oana din clasa a VII-a B, iar responsabilii celor cinci departamente din cadrul CSE sunt următorii elevi: Mărtari Bianca, clasa a V-a C - Responsabil Cultură-Educaţie-Programe Şcolare, Chiciudean Andra, clasa a VI-a A - Responsabil Concursuri Şcolare şi Extraşcolare, Roman Cornelia, clasa a VI-a C - Responsabil Sport şi Programe de Tineret, Stupinean Cristina, clasa a VII-a A - Responsabil Mobilitate-Informare-Formare-Consiliere, Ureche Iuliana, clasa a VI-a C - Avocatul Elevului.

LET'S DO IT, ROMANIA! - Septembrie 2011

 

În data de 24 septembrie 2011, Grupul ECO al Şcolii Generale Nr. 4 Bistriţa a participat la acţiunile desfășurate în cadrul proiectului ”Let's do it, Romania!”, ediţia a II-a.

S-a realizat ecologizarea zonei ”Pădurea Codrişor”, adunându-se 33 de saci cu gunoaie şi 20 de roţi de cauciuc. Mormanele de gunoi identificate şi curăţate în cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de către cetăţeni în zona ”Pădurea Codrişor” şi pe malul râului Bistriţa.

Participanţii la proiectul ”Let's do it, Romania!” au fost coordonaţi de profesorii Caizer Laura şi Ţară Dan Călin:

  1. Boloş Mihaela                 VIII A
  2. Butnariu Andreea            VIII A
  3. Domniţa Alexandra          VIII B
  4. Encean Andrei                 VIII B
  5. Moldovan Beatrice           VIII C
  6. Nechita Alina                   VIII B
  7. Stejerean Roxana            VIII B
  8. Tihan Claudia                  VIII C

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII - Septembrie 2011

 

În perioada 16-22 septembrie 2011, Grupul ECO al Şcolii Generale Nr. 4 Bistriţa a participat la acţiunile organizate cu ocazia evenimentului ”Săptămâna Europeană a Mobilităţii”.

Cu această ocazie, Grupul ECO a prezentat un poster pe tema ”Ziua Internaţională fără Autoturism”, pe data de 22 septembrie în zona pietonalului Liviu Rebreanu. Fiecare Grup ECO a fost premiat de către Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud prin Centrul Europe Direct, premii constând în diplome şi materiale promoţionale.

Membrii Grupului ECO din Şcoala Generală Nr. 4 Bistriţa, coordonaţi de prof. Caizer Laura:

  1. Boloş Mihaela                 VIII A
  2. Butnariu Andreea            VIII A
  3. Domniţa Alexandra          VIII B
  4. Encean Andrei                 VIII B
  5. Moldovan Beatrice           VIII C
  6. Nechita Alina                   VIII B
  7. Stejerean Roxana            VIII B
  8. Tihan Claudia                  VIII C