Proiecte educaţionale - an şcolar 2012-2013

ŞCOALA MEA VERDE - Mai 2013

 

Școala noastră este înscrisă în Proiectul Național ”Școala mea Verde”, coordonat de LET`S DO IT ROMANIA! Între şcolile înscrise în proiect există o competiţie care la final va desemna cel puţin o unitate de învăţământ câștigătoare, marele premiu fiind renovarea unei școli.

ŞCOALĂ EUROPEANĂ - Mai 2013

 

Decernarea trofeului "Şcoală Europeană".

ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE CONŞTIENTIZARE A AUTISMULUI - Aprilie 2013

 

02 aprilie 2013 - Ziua autismului. Cu sute de steluţe albastre şi doi elefanţi în diverse ipostaze, cu un struţ albastru bucuros să poarte o salbă de baloane, cu multă voie bună culoare şi jucării a fost sărbătorită, marţi, la Bistriţa, Ziua internaţională de conştientizare a autismului.         La acest eveniment au participat și elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa. Am fost alături de mulţimea de prieteni adunată, marţi, în jurul copiilor cu autism, a familiilor acestora, a celor care îşi dedică timpul, energia şi viaţa pentru recuperarea lor. Au pictat cu mânuţele lor pe panoul intitulat simbolic “Dau mâna unui copil cu autism”, au desenat pe asfalt ,,Micul orășel albastru,, au scris pe panoul ,,Un gând pentru un copil cu autism,, special pentru colegul lor Gabriel.

SĂPTĂMÂNA "SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!" - Aprilie 2013

 

01 - 05 aprilie 2013 - Săptămâna "Să ştii mai multe, să fii mai bun!".

ORA PĂMÂNTULUI - Martie 2013

 

23 Martie 2013 - Ora Pământului.

ÎNVĂȚĂM ÎMPREUNĂ SĂ TRĂIM ÎMPREUNĂ! - Martie 2013

 

27 Martie este data oficială la care se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. Însă în 20 Martie s-a sărbătorit Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret iar în 21 Martie Ziua Mondială a Marionetiștilor. În cadrul parteneriatului cu CSEI Nr. 1 Bistrița, ”Învățăm împreună să trăim împreună”, elevii clasei a IV-a Step by Step au susținut spectacolul de păpuși ”Turtița Magică”. Publicul încântat a apreciat strădaniile novicilor în arta teatrală și i-au răsplătit cu recompense dulci, aprecieri și diplome.

8 MARTIE 2013 - MĂRȚIȘOR PENTRU MAMA! - Martie 2013

 

Primăvara reuşeşte întotdeauna să trezească în sufletul nostru bucurii şi emoţii, iar evenimentele specifice primăverii oferă copiilor posibilitatea de a percepe atmosfera deosebită a acestora.

Proiectul propus contribuie la formarea laturii estetice a personalităţii umane, la dezvoltarea gustului pentru frumos şi se adresează, atât copiilor, cât şi cadrelor didactice.

Mărţişorul, Ziua Mamei, Babele, Moşii şi „zăpada mieilor” preced momentul înnoirii timpului în pragul primăverii şi pe cel al înnoirii sufleteşti şi spirituale a omului.

Cu ocazia zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, ne-am propus să antrenăm elevii şi cadrele didactice în activităţi curriculare şi extracurriculare.

“Mărțisor pentru Mama” - va avea ca rezultat compoziţii literare, plastice şi practice originale, activități alese la sugestia elevilor și sprijinite de părinții și cadrele didactice implicate în proiect.

Obiectivele urmărite sunt cunoașterea simbolurilor primăverii, specifice zonei și transpunerea lor în obiecte decorative, dezvoltarea imaginației și creativității, formarea unor deprinderi de comportament adecvat situației, încurajarea și implicarea elevilor în promovarea practicilor civilizate, educative și cultural estetice şi artistice, îmbinarea și armonizarea utilului cu tendințele recreative ale elevilor.

Astfel, clasele a II-a B, a III-a A și a IV-a Step by Step împreună cu prof. Bor Mariana, Henăr Doina și Diaconu Carmen au sărbătorit Ziua Mamei realizând felicitări, serbări, în timp ce seniorii clasei a IV-a Step by Step și-au desemnat „The perfect gentleman!” și „The perfect lady!”. Băieții s-au întrecut în a oferi flori fetelor, în modul cel mai elegant, strădania lor fiind recompensată cu o diplomă a manierelor elegante.

100 ZILE STEP BY STEP - Martie 2013

 

Bobocii clasei I Step by Step de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa, alături de învăţătoarele lor - Spânu Doiniţa şi Scripeţ Ionela Lucreţia - dar şi de părinţi, au sărbătorit împlinirea a 100 de zile de şcoală.

ÎNVĂȚĂM ÎMPREUNĂ SĂ TRĂIM ÎMPREUNĂ! - Februarie 2013

 

Motto: “Școlile trebuie să recunoască și să răspundă diferitelor nevoi ale elevilor, să permită stiluri și ritmuri diferite de învățare, precum și să asigure o educație de calitate prin intermediul unor programe adecvate de învățare, unor aranjamente organizaționale, tehnici moderne de predare, folosirea resurselor și parteneriat cu comunitățile.”

(UNESCO)

Sub acest motto, Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița a încheiat un parteneriat educațional cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Bistrița cu scopul de a promova și conștientiza rolul școlii și al educației alternative, al includerii în societate a tuturor categoriilor de elevi.

Copiii implicați, indiferent că sunt copii cu dizabilități sau nu, capătă mai multă înțelegere față de ceilalți dar și față de ei, devin mai responsabili, mai empatici, află de timpuriu că diferența există dar că ea nu dăunează nimănui.

În cadrul parteneriatului se vor desfășura diferite activități nonformale coordonate de prof. Diaconu Carmen, Muscari Cosmin, și prof. logoped Apostol Cornelia.

Sub îndrumarea cadrelor didactice implicate și a coordonatorilor, elevii vor păși în lumea teatrului de păpuși, vor învăța tehnici de mânuire a păpușilor, vor colabora și relaționa.

Implicarea directă a părinților cât și acțiunile de sponsorizare realizate de doamna Hermine Pal și domnul Sebastian Salvan constituie un atu în finalizarea parteneriatului și realizarea demonstrațiilor practice ale elevilor de mânuire a păpușilor, pictură pe sticlă și ceramică, scenete de teatru.

O educație diferențiată este mai cuprinzătoare decât educația formală obișnuită deoarece creează punți de legătură între copii și familie, comunitate și alte oportunități de educație în afara școlii. Presupune schimbare de atitudine, comportamente, curriculum, stimulare a creativității – factor esențial în exercițiul decizional și în comunicare.

CU DRAGOBETELE ÎN LUMEA MĂRŢIŞOARELOR - Februarie 2013

 

Mărțișorul ... talisman moștenit de la strămoșii noștri, dacii, protector de cele rele și simbol al renașterii naturii. Alte legende spun că Mărțișorul a fost un fecior pornit să salveze soarele furat de un zmeu.

Cu aceste gânduri au pornit la lucru în orele de abilități practice mâinile dibace ale elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița.

Fetele au împletit, decupat, cusut mărgele, băieții au răsucit firele de ață albă și roșie, au pictat și au lipit gândurile lor, nerăbdători să arate lumii ce știu ei să facă. Sub îndrumarea doamnelor profesoare Bor Mariana, Henăr Doina, Diaconu Carmen și Petrescu Tomina, clasele a II-a B, a III-a A, a IV-a Step by Step, și a V-a A au reușit să adune în jurul lor părinți, bunici, bistrițeni mândri de copiii lor.

De Dragobete, pe pietonalul ”Liviu Rebreanu”, prin intermediul doamnelor Mihaela Curteanu și Corina Șimon, Primăria Bistrița a organizat un târg de mărțișoare și felicitări handmade, educația non-formală însoțind cu succes formarea educațională a tinerilor și fiind una dintre variantele optime pentru susținerea plăcerii de cunoaștere și de afirmare.

Avantajele sale multiple înglobează formarea deprinderilor specifice sistemului tradițional de învățământ, cu un aport suplimentar de abilități câștigate în condițiile unei libertăți de exprimare maxime. Înseamnă plăcerea de a cunoaște și de a te dezvolta.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru susținerea și încrederea acordată elevilor, o primăvară frumoasă dorim cititorilor, un gând deosebit și un ghiocel pentru fiecare suflet de copil!

SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI - Decembrie 2012

 

Sărbătoarea Crăciunului - Decembrie 2012 - activităţi coordonate de învăţătorii claselor I-IV.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI - Decembrie 2012

 

Ziua Naţională a României - 1 decembrie 2012 - activităţi coordonate de învăţătorii claselor I-IV, diriginţii claselor V-VIII şi profesorii Şofran Sanda, Ursa Floarea, Ţară Dan Călin.

CONCERT DE COLINDE - Noiembrie 2012

 

Concert de colinde - corul şcolii, coordonat de prof. Ursa Floarea.

FESTIVALUL ŞANSELOR TALE - Noiembrie 2012

 

În cadrul proiectului ISJ BN „Festivalul şanselor tale” ediţia a XIII-a, în perioada 19 – 25 noiembrie 2012, la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa, s-au desfăşurat activităţi de consiliere colectivă pe tema Şansa de a fi elev la clasele a IV-a şi a VII-a, coordonate de prof. Mititean Traian.

S-au realizat dezbateri pe tema „Şansa mea, educaţia” şi „O şansă în plus, calculatorul”.

S-au prezentat materiale PowerPoint.

S-au explicat termenii: muncă, drept de muncă, muncă ilegală, copiii străzii, etnie minoritară, factori care determină folosirea copiilor la muncă.

Exerciţii: „Ce se va întâmpla cu ei?” (Exploatarea muncii ilegale, copiii străzii, discriminarea).

Elevii au realizat postere pe tema „Copii pentru copii”, „Ce ţi-ai dori să studiezi?” şi „Întinde-i mâna!”, prin metoda Ciorchinelui şi Pălăriile gânditoare.

Pentru reprezentanţi ai părinţilor din mai multe clase primare s-a realizat un curs de educaţie parentală, susţinut de profesori consilieri de la CJAP BN.

S-au realizat fotografii cu activităţile desfăşurate.

HALLOWEEN - Noiembrie 2012

 

Halloween 2012.

OUI, JE PARLE FRANCAIS AU PRIMAIRE - Septembrie 2012

 

Proiectul OUI, je parle français au primaire, proiect dezvoltat de prof. Buboly Monica, are drept obiectiv sensibilizarea elevilor din clasa a IV-a pentru studiul limbii franceze. Activităţile organizate în parteneriat cu alţi profesori de franceză din judeţ, activităţi interactive, jocuri didactice, alternarea activităţilor desfăşurate în interior cu cele din curtea şcolii, au dus la atingerea obiectivelor proiectului, copiii dând dovadă de mult entuziasm.

ZIUA LIMBILOR MODERNE - Septembrie 2012

 

26 septembrie 2012 - Ziua limbilor moderne la nivel european şi-a găsit ecou în şcoala noastră prin organizarea unor activităţi de impact şi sensibilizare a elevilor faţă de importanţa formării şi dezvoltării competenţei de comunicare în limbi străine - engleză şi franceză.