Proiecte educaţionale - an şcolar 2013-2014

SĂPTĂMÂNA "ŞCOALA ALTFEL - SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!" - Aprilie 2014

 

07 - 11 aprilie 2014 - Săptămâna "Şcoala Altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun!".

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI - Decembrie 2013

 

1 Decembrie 2013 - Ziua Naţională a României.

SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE - Noiembrie 2013

 

În acest an școlar Săptămâna Educației Globale se desfășoară în perioada 18 - 24 noiembrie 2013 și are ca temă “Adoptă un stil de viaţă durabil!”.

ZIUA ŞTAFETEI - ACUM DECID EU! - Noiembrie 2013

 

Proiectul Ziua Ştafetei, iniţiativă a fundaţiei Terre des hommes şi a partenerilor, aflat la a doua ediţie, are ca grup ţintă 400 de copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani şi îşi propune facilitarea participării copiilor din România la deciziile importante din viaţa lor şi a comunităţii în care trăiesc.

Fundaţia Terre des hommes a avut iniţiativa unui concurs de minigranturi, de 50 euro pentru fiecare copil înscris în proiectul Ziua Ştafetei, pentru a susţine activităţile propuse de fiecare aplicant. Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa, în parteneriat cu Asociaţia Moralia pentru România, Bistriţa este unul dintre cei doi câştigători din judeţ ai minigrantului.

Elevii au, ca orice copil, vise pe care dorim să-i încurajăm să şi le îndeplinească, arătându-le, prin participarea la „Ziua Ştafetei” că orice vis poate deveni realitate.

În perioada 18-20 noiembrie, cei 11 copii care au participat la Ziua Ştafetei, însoţiţi fiecare de câte un adult (părinte, profesor), au parcurs, alături de un mentor, o zi din viaţa sa profesională. Au aflat care sunt atribuţiile şi responsabilităţile acestora, ce studii sunt necesare, ce presupune locul de muncă ales, au pus întrebări şi chiar au îndeplinit unele sarcini simple sub îndrumarea mentorilor. Experienţa a fost de neuitat pentru fiecare copil care a avut ocazia să preia ştafeta meseriei de la un adult, să fie în postura de a decide, conştient fiind că părerea lui contează. Instituţiile care au avut amabilitatea să ne primească şi să îndeplinească rolul de mentori pentru copii au fost: Brutăria S.C. Bachiş S R L – meseria de brutar, Complexul Hotel Bistriţa, pentru meseriile de cameristă şi ospătar, S.C. AUTOPAFOS S.R.L. pentru meseria de tinichigiu auto, Cabinet de medicină generală, dr. Lazăr Romulus, pentru meseria de asistent medical, S.C. FENSTER S.R.L. Bistriţa, pentru muncitor calificat confecţii tâmplărie PVC, Spitalul de Urgenţă Bistriţa, asistent medical urgenţă, S.C. GYMOPT Bistriţa, tehnician dentar, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, pentru meseria de antrenor de gimnastică masculină. Elevii implicaţi au fost: Caila Andreea, Chibulcutean Ionuţ, Cremene Rafael, Domniţa Raul, Leşan-Bujor Cristian, Miron Claudiu Gabriel, Nemet Crinuţa, Silagi Andrei, Suia Petruţa, Timoce Emanuel, Ţermure Răzvan. Ei au fost însoţiţi de profesorii: Pop Doina, Moldovan Iuliana, Borz Mihaiela, Mititean Traian, Candale Andreea, Danea Daniela, Sucilea Cătălina.

În 21 noiembrie 2013 elevii au fost premiaţi cu câte un ghiozdan echipat şi cu o şedinţă de înot sub îndrumarea instructorului de înot Horgoş Tiberiu, în cadrul unei festivităţi de premiere în sala festivă a şcolii, la care au participat părinţi ai elevilor, inspector şcolar de sector Lupşan Viorelia, inspector şcolar pentru educaţie permanentă Buboly Monica, inspector şcolar pentru proiecte şi programe Gălăţan Susana, reprezentatul asociaţiei Moralia pentru România Bistriţa, partenerul nostru în proiect şi cadre didactice ale şcolii.

Ne propunem ca pe viitor să valorificăm experienţa dobândită în cadrul acestui proiect şi să extindem la nivelul întregii şcoli activităţi de tipul Ziua Ştafetei.

BINE E SĂ FII ŞCOLAR! - Noiembrie 2013

 

La Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa a devenit deja o tradiţie invitarea copiilor de la Grădiniţa cu Program Normal „Rază de Soare” din municipiul Bistriţa.

Vizita preşcolarilor reprezintă prima activitate a proiectului educaţional „Bine e să fii şcolar!”, iniţiat de cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa, prof. pt. înv. primar Barteş Bombonica şi Zaharie Victoria în parteneriat cu prof. pt. înv. preşcolar Lungu Oana, de la grădiniţa menţionată mai sus.

Scopul acestui proiect educaţional este pregătirea preşcolarilor în vederea integrării cu succes în clasa pregătitoare. Această pregătire a copilului, pentru un debut şcolar optim, reprezintă o preocupare atât pentru educatoare şi învăţătoare cât şi pentru părinţii acestora. Integrarea cu succes a copilului în clasa pregătitoare depinde, în mare măsură, de pregătirea lor, atât sub aspect cognitiv, cât şi socio-afectiv. Parteneriatul dintre grădiniţă, şcoală şi familie, încă din perioada premergătoare intrării copilului în şcoală, se impune ca o necesitate de asigurare a continuităţii funcţionale între cele două trepte de învăţământ – premisă esenţială a succesului şcolar.

Şcolarii si preşcolarii vor fi implicaţi în activităţi culturale, sportive şi artistice, cu rol educativ, pe care cadrele didactice le-au anunţat iniţial părinţilor.

În cadrul primei activităţi, intitulată „Şcoala - un loc primitor”, micuţii oaspeţi au fost întâmpinaţi cu bucurie de către gazde. Au vizitat şi le-au plăcut „şcoala foarte mare, holul imens, clasa frumos amenajată” ca pentru o importantă sărbătoare. Aici au participat la prima lor lecţie de la şcoală, intitulată „Întâlnirea noilor prieteni” şi au citit mesajul pregătit special pentru ei. Apoi s-au împrietenit cu colegii lor mai mari, s-au aşezat în bănci alături de ei, au purtat discuţii şi s-au bucurat de frumoasa întâlnire. Au cântat împreună cântece cunoscute iar la final s-au distrat copios, dansând pe muzica cunoscutei Cleopatra.

Dacă la început copiii au avut emoţii şi au comunicat mai puţin, spre final, „noii prieteni” nu s-au mai putut despărţi. S-au îmbrăţişat, şi-au făcut reciproc cadouri şi au plecat foarte încântaţi de prima lor întâlnire cu „Şcoala”şi cu truditorii acestora.

Activităţile în parteneriat se vor desfăşura timp de un an de zile, fiecare întâlnire având o altă temă şi un alt mod de abordare, astfel încât, la sfârşitul anului şcolar viitorii boboci să-şi dorească să vină la şcoală şi s-o îndrăgească.

H2O KILOMETRUL ALBASTRU - Noiembrie 2013

 

La Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa s-a desfăşurat concursul "H2O Kilometrul Albastru".

SĂPTĂMÂNA SOLIDARITĂŢII ŞI TOLERANŢEI - Octombrie 2013

 

Săptămâna Solidarităţii şi Toleranţei (14 - 18.10.2013) a reprezentat un prilej de bucurie pentru copii.

COMEMORARE - ANDREI MUREŞANU - Octombrie 2013

 

Vizita copiilor la Casa Memorială "Andrei Mureşanu".

LET'S DO IT ROMANIA! - Septembrie 2013

 

Let's do it Romania!.

ZIUA INTERNAŢIONALĂ FĂRĂ AUTOTURISM - Septembrie 2013

 

Ziua Internaţională fără Autoturism.